Villa Viken

En familj kontaktade SNITSIG och bad om hjälp med att röja en helt övervuxen trädgård och skapa en trädgårdsdesign som sammanfattades med orden somrigt, ljust och blommande – och som även stämde in i bykänslan här nära havet. De önskade sig en prunkande, blommande, böljande trädgård i olika färger med många rosor och mormorsväxter. Trädgårdsstilen är romantisk och avslappnad, och här tillbringar de gärna sina somrar och andra ledigheter.

Detta möttes Snitsig av vid rådgivningen hos ägarna. En ganska övervuxen trädgård som hade älskats mycket, men som saknat struktur och troligen ingen planering alls. Nu bestod det mest av utspridda gamla städsegröna plantor utan så mycket blommor. Så bra att man inte börjat riva!

Rosor i många färger stod på önskelistan.

Snitsig samlade alla återanvända rhododendron i bättre läge och rätt jord och höll linjerna lite svag böljande. Här blommar de igen. Det är så synd att slänga gamla växter och riva före man tar hjälp av Snitsig Trädgård & Landskap. Din trädgårdsarkitekt har vana att se förbi allt tråkigt bråte och gammalt felplacerat. Vi bevarar och återanvänder det som passar designen just för dig. Växter är dyra numera och det som lever bör, om det går, hanteras med lite respekt. 

 

Nu är det nyplanterat och smått, men passar familjen mycket bättre med ljus och luft nära huset. Det har blivit fina ytor för uteplatser och sommarkalasen. Man har också en härlig gräsmatta att leka på.

Rosa, aprikos, gult är färger ägarna ville ha. Här en ahlströmeria som inte är så härdig så det passar här.

 

Delar av skissen på en somrig trädgård i fiskeläget Viken.

Här är en del av altanen markerad med en cirkel av flammade ljusgrå granithällar i övrig yta av återvunnen smågatsten. I förgrunden skymtar träbänken i vinkel som blev en så populär plats att vila på. Den är extra bred så man kan ligga och sola där eller sitta med ett barn bredvid sig och läsa.

 

Lökväxter ger en underbar känsla att nu våren är här.

Här är en pergolagång mot innergården. Det är dags att binda upp rosorna som ska hjälpa till att bilda en blommande och doftande lövgång mot entréträdgården och sen sandstranden…

 

Rhododendronblom – underbart är kort.

En romantisk kaffeplats med de vita utemöblerna under björkarnas skira grönska. Inte så praktiskt då gräset ska skötas egentligen, men mysigt. Mot den lilla bygatan har vi anlagt en låg mur med fin grind och innanför en avenbokshäck som med tiden blir tät och skyddar mot insyn. Det är mycket turister som besöker denna lilla pärla till by. 

 

Nu går det att gå ut genom denna dörren utan att svepa i våta buskar med kläderna. Det har inte hamnat några utemöbler här ännu och det ligger fortfarande fogsand kvar på smågatstensytan.

En vit ros gör många glada, även de som vill ha en mer modern stil. Fint att plocka in till snitt också.

 

Anläggarna är i full gång och har flyttat undan buskarna som ska sparas.

Innergården här i Villa Viken är en lugn plats utan insyn.