Villa Kullahalvön

Ett par ville ha hjälp med trädgårdsplanering av sin nybyggda tomt och önskade sig en modern, lite strikt men lättskött utemiljö, med några få blommande inslag. Det moderna tvåplanshuset gav ramen för formgivningen och det havsnära läget ståndorten för växtvalet. Den fantastiska havsutsikten har bevarats samtidigt som några platser för avskildhet i lä har skapats. Här bor och stortrivs de numera med sin trädgårdsdesign – och det är lättskött!

Såhär såg det ut vid rådgivningsmötet på plats. Lite kargt längst ut mot havet – men här finns det möjligheter – om man vill. 

Här är en del av planskissen med små växtytor, enligt önskemål. Det finns också plats för framtida pool.

Focus är på den fina havsutsikten förstås, men också en vitrappad mur i olika höjder som omfamnar trädgården. 

 

Lila, blått, silver och vitt blev vackert här. 

En väl tilltagen uteplats både framför bostadshuset och gästhuset. Oregelbunden offerdalsskiffer gillar ägarna och blir otroligt vackert i verkligheten. Här en mulen dag ser stenytan blyertsgrå ut, men i sol är det som silver som glimmar. Det fattas ännu utemöbler.

 

Härdiga växter krävs här, och lättskött- naturligtvis…

En vy från rådgivningsbesöket där det ser ut som ett grustag med lite byggröra här och var. Det är ofta så det ser ut. Trädgårdsdesignerns fantasi triggas igång.

 

Och här är det ungefär samma vy efter att ritningar är gjorda och anläggningen är klar. Även växterna har planterats så det blev tillslut en mysig och lite undanskymd solhörna i ro och med liten insyn.

Här fanns plats för ännu en altan fast med trädäck där de valt att placera matmöblemanget med plats för många. Det blåste vilt och de små träden vajade mycket vid fototillfället.

 

En silvrig växtkudde- så fint och lättskött här !

Och lavendel vill många ha. Det doftar härligt

 

Med få ingående material som mixas och formas fint inbördes blir det en ljuvlig utemiljö. Det behövs träd för att få till det, särskilt mot ett tvåplanshus.

Även i entréns parkeringsyta vill man ha det mysigt med en del plantor, här i upphöjda växtbäddar, ett litet prydnadsträd och någon växtspaljé.

 

Vajande prydnadsgräs blir så fint mot somrigt trädäck och fungerar som en häck.

Även här är det ett trädäck mellan boningshus och garaget. Bambun är nyplanterad, men kommer bli pampiga ruggar som rasslar i vinden.

 

Nästan overkligt blå blommor passar nära havet.

En sensommarbild anläggningsåret då perennerna här är överblommade, men annan grönska ännu är fin. Uppe på balkongen med spa är utsikten om möjligt ännu mer hänförande.

 

Terrass i natursten med oregelbunden form. Låg vitrappad mur med metalltopp omfamnar hela trädgården. Havsutsikten skiftar hela tiden med vädret.