Villa Råå hamn

Ett mycket seglings- och trädgårdsintresserat par ville ha hjälp att få en – i perioder – prunkande o lättskött trädgård med blomning i orange, aprikos och blå toner. SNITSIGs trädgårdsarkitekt tog fasta på deras energiska och varma sätt och det blev en underbart blommande trädgård med moderna former, fina materialövergångar och olika vrår för mysfika på denna vindutsatta plats. På kvällen blir trädgården som ett elegant glittrande smycke m.h.a väl avvägd belysning. Automatisk bevattning och professionell anläggning samt frånvaro av gräsmatta gör det faktiskt lättskött, trots att havet ligger 20 m bort. Bilderna är tagna då trädgården bara är några månader gammal så rumskänslan kommer med tiden att öka.

Detta är ursprungsläget då rådgivningsbesöket ägde rum. Det är ungefär såhär det brukar se ut- lite trött och ensligt och inget man längtar ut till.

Några mindre pergolatak och spaljéer, samt växterna hjälpte till att göra platsen mer vindskyddad. 

Tåliga växter krävs och trivs här nära havet.

 

Anläggarna håller på som bäst och man måste riva först och mäta allt innan man kan börja bygga upp den nya trädgården enligt trädgårdsplanen. I det här läget blir en del lite nervösa och ringer till SNITSIG. Ja, det ser ju inte roligt ut precis, men läget är under kontroll.

Varma toner i harmoni med husets toner var önskemålet. Eftersom det skulle vara lite skötsel i vissa perioder, men de gärna pysslade mycket annars slopade vi gräsmatta. Olika naturmaterial möter fint varandra och proffsiga anläggare har varit mycket noggranna – det blir man blir så glad för.

Familjen älskar blommor och att det doftar och prunkar.

Blommor med underbar doft är härligt intill terrassen.

 

Trots att trädgården är liten finns det plats för mycket vid noggrann planering- i stil som önskas. Natursten möter fin dekorationssten och trädäck. Runt växtbäddarna placeras metallkanter som gör det mer lättskött och det blir då gärna ordning och reda.

En nyvattnad euphorbia.

 

Nu är allting nyplanterat, men snart har vissa växter blivit större och ger mer insynsskydd för altanen närmast boningshuset.

På hösten glöder färgerna till i vildvinet.

 

Stepstone i skiffer och den svarta smågatstenen i basalt längs cirklarna bryter av lite mot de milda tonerna för övrigt. Utemöbler och annat har inte kommit på plats riktigt ännu, men det ser hemtrevligt och prunkande ut i alla fall. Den mer ombonade känslan kommer i framtiden.