Villa Råå IV

En familj på Råå ville utveckla sin gröna miljö till att bli något lite mer arbetat, men stilfullt och blommande. En önskan om att även få pyssla lite och njuta i olika rum hade grott – så att säga. Här gäller raka linjer och att bygga lite på höjden då ytan är relativt begränsad, som så ofta i detta mysiga fiskeläge Råå. På bilderna är allt, som vanligt, nyplanterat så rumskänslan kommer öka med tiden. Det gulaktiga lärkträet kommer bli silvergrått. Så här blev det…

Rumsavdelande spaljéer och rosentorn ger struktur och ökad rumslighet i denna lilla trädgård på Råå. Ännu har klätterväxterna inte fyllt ut dem och mjukat till allt lite. Hållbar natursten passar bra här nära havet. Anläggare T Nilssons har anlagt ordentligt, som vanligt.

Såhär såg det ut vid hembesöket för rådgivning inför trädgårdsdesignen. Välskött, men lite tråkigt och för lite blommor, tyckte ägarna.

Väldoftande rosor fanns på önskelistan för planeringen av utemiljön.

 

Den mest vind- och insynsskyddade platsen fick trädäck i obehandlad sibirisk lärk från Pif snickeri i Mörarp. Först ser trädäcket ganska gult ut då det är nyanlagt, men här har det börjat att bli lite mer silvergrått – en fin kontrast mot de svarta spaljéerna.

Det är raka linjer som gäller här och lite olika nivåer som skapar en trivsam miljö.

 

På den gamla upphöjda altanen i trä finns det plats för fina arrangemang och andra inredningsgrejor som ger den där mysigt hemtrevliga känslan.

Här finns mellangrå granitsten i romanummönster, smågatsten i rak sättning och cortenkanter tillsammans med växterna. På kvällen lyser det fint och lågmält i trädgården i och mot grönskan.

 

Växtvalen är, som alltid, av stor vikt för enkel skötsel och prunkande rabatter i framtiden. Det finns massor av olika prydnadsgräs för olika lägen för dem som gillar det, som här.

Här är en bild tagen före trädgårdsdesignen är gjord och visar ursprungsläget ur en annan vinkel. 

Här ser man ur samma vinkel förändringen med fixad yta för en extra caféplats, nytt plank med flyttad grind och liten odlingsplats intill. Såhär kommenterade de glada ägarna skissen: ”Tack för rådgivningsmötet, det var väldigt inspirerande att höra dig utveckla vår trädgård på ett sätt som kändes helt rätt för oss.”  ” våra tankar om ritningen- den är fantastisk!! Jättetrevligt och väl genomarbetat med fantastiska växter som förslag. Vi har tagit den till oss och håller på att fundera ut hur vi skall fortsätta. Varma hälsningar från” oss!