Villa Båstad

Familjen önskade sig en härligt generös och representativ ”mingelyta” i olika plan kring den stora poolen. De har stort umgänge och vill kunna samla alla vännerna på sommarfester, såväl som att det ska kännas mysigt på tu man hand. Utemiljön ligger fritt med havsutsikt och naturens krafter påverkar platsen. Trädgården har visat sig fungera precis som det var tänkt och har tillfört det arkitektritade huset någonting alldeles extra.

En del av bilderna har Henrik Hansen från Flisby AB tagit www.flisbyab.se

Så här såg det ut före Snitsig Trädgård & Landskap planerade om allt. En rymlig och vacker plats och ett otroligt fint hus, men en outnyttjad och lite tråkig trädgård, om man ska vara ärlig. En så härlig utmaning, tänkte Snitsig. Här finns mycket potential till en fantastisk utemiljö som bättre matchar ägarnas personligheter.

 

Familjen oroade sig för de olika nivåerna och hur det kunde bli. Husarkitekten hade utgått från platsens nivåer och fint placerat huset i olika höjder med invändiga trappor, och det påverkar naturligtvis sen hur trädgården kan bli. Nivåerna användes av SNITSIG s trädgårdsdesign för att skapa olika rum som sen sammanlänkas på olika sätt på ett trevligt och avslappnat vis. Ägarna blev otroligt nöjda, vilket är väldigt roligt.

Här ser man hur ett stilsäkert färgval kan lyfta en plats mot en annars relativt lågmäld fasad i järnvitriol. En inredningsintresserad kund kan på detta sätt påverka mycket efter att SNITSIG och anläggaren har gjort sitt. Ägarna gillar Franska Rivierans inredningstoner och det var något som togs hänsyn till i projekteringen. 

Soligt och utsatt läge kräver växter som passar för att få det lättskött. Lättskött är för övrigt ett mycket vanligt önskemål eller krav som en trädgårdsdesigner kan få inför planeringen av utemiljön.

 

Här skapas en lugnare vrå i en antydan till härlig solgrop. Övernattande gäster kan mysa på denna lite avskärmade del.

På många platser finns det bra ytor för att placera olika arrangemang, större urnor och annan inredning, om man vill. 

Fina rosor var en del av önskemålen. Med rätt val går det bra.

Högst upp är uteplatsen placerad med utekök intill för att njuta av vidunderlig utsikt, i stort sett hela dagen. Man har också bra utsikt över poolmiljön.

Yrkesskickliga anläggare är i full gång runt om poolen, här med Magnus och Crille i spetsen. 

Härdiga och söta rosor för mer utsatt läge.

När vinden ligger på är det skönt med en uteplats till, i annat mer vindskyddat läge. Här är en uteplats med plats för många att njuta kvällssolen och underbar utsikt länge. Öländsk kalksten på marken och väggfast bänk är gediget och fint.

Bakom förrådet blev det en boulebana som det dessvärre inte blev något kort på. Kullersten i entrén fanns från början och är kanske inte det mest praktiska som finns sett ur ett skötsel- eller tillgänglighetsperspektiv. Men fint är det.

De ovanligt stora granithällarna passar skalan till ett större hus, ger ett gediget intryck och klarar vädrets påverkan över lång tid galant. 

En infattningshäck mot resten av trädgården myser till poolområdet. Bakom häcken finns det en gräsmatta för lek och efter gärdesgård kommer sen skogen. Först kunde inte ägarna förstå vad häcken skulle vara bra för, men följde ändå trädgårdsplanen och blev mycket nöjda då allt var klart.