Villa Råå II

Ett par ville få hjälp med en relativt mörk o lite bortglömd bakgård och de trodde att det var ett hopplöst fall. De drömde att det skulle bli prunkande och trevligt och även något att titta på från balkongen. Då de gärna lägger tiden på golfbanan föreslog SNITSIG att allt gräs skulle tas bort för att minska tiden rejält för skötseln. Här är det numera inte bara fint att se på, utan även vindskyddat o mysigt att umgås ända in på småtimmarna då kvällsbelysningen glimmar. Så här blev det.

Så här murrigt såg det ut vid rådgivningsbesöket. En opraktisk lösning för de stora soptunnorna som man ju måste ha någonstans och inte mycket roligt att se på. Det speglade inte alls de trevliga personerna som bor här.

Det blev en fin trapplösning, eleganta ljusa stödmurar och återvunnet marktegel för att markera en uteplats med en bänk i solen. Svepande linjer i trädgårdsdesignen ger här liv åt platsen.

Några fina hortensior sparade vi och placerade i rätt läge.

 

Här skymtar den större uteplatsen med utemöblerna kring ett runt bord som förstärker designens tema.

Skira och härligt doftande och remonterande Austinrosor vill många ha.

 

Här ser vi trädgårdsdesignen lite uppifrån balkongen. Främst ett litet köksland med arbetsbänk o plats för diverse prylar. Den gamla syrenen antyder ett tak och den sparade vi – perfekt att hänga lyktor o trädgårdsbelysningen i. En naturstenscirkel i skiffer markerar uteplatsen som en slags hållbar matta.

Lättskött skulle det bli så trädgårdsarkitekten planerade inte in någon gräsmatta.

 

En fin slinga av murgröna tillåts klättra på det gamla trädet. Så skönt med större rena ytor att kunna duka och mingla på, tyckte ägarna. 

Med noggrann växtkomposition och planering även avseende biologisk mångfald, kan man få in fina blommor även i en liten trädgård på ett hållbart sätt. Det är ett exempel på vad en erfaren trädgårdsdesigner kan ordna.

 

Trots att det är en lite knepig och ganska liten plats – med flera funktioner, nivåer och många utgångar och fönster går det att planera en riktigt trevlig och funktionell designpärla med återanvända och nya material i fin kombination.