Sofiero Idéträdgård

Mitt gröna rum var temat på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero slott och trädgård. Sofiero gav SNITSIG i uppdrag att planera och genomföra en stor idéträdgård framför slottets gräsmatta. Snitsig placerade sin design under några stora grönskande träd. Formgivningen fick ett modernt snitt som kontrast till platsen, vilket var något som många besökare visade sig uppskatta. Gula toner är det många som inte tycker om, men Snitsig visade här ett exempel på att även det kan fungera i modern trädgårdsdesign med rätt ton och sammanhang.

Blekgula färger mot silvriga toner blir i rätt sammanhang fint.

Här skymtar det svarta trädäcket mot växter med frisk grön ton. I dekorationsgrusytan är ett unikt exemplar av en stor keramikskål placerad, tillverkad av Lilli Malmberg.

Solnedgångens strålar reflekteras i stepstone av skiffernatursten. Här ligger de bara ovanpå gräset, men ska naturligtvis placeras i höjd med gräsmattan så att man kan köra rätt över med gräsklipparen, för enkel skötsel. En idéträdgård är endast avsedd att inspirera lite och anlägges inte korrekt.

 

Såhär fint låg daggdropparna på morgonen i daggkåpan.

En antydan till pergolatak i svartmålat trä ger tillsammans med träden taket. Vi låtsas att det är glasrutor mot ett boningshus i bakgrunden (väggen) och på det svarta trädäcket (golvet) passar det fint med ljusa möbler. Utan grönska hade allt känts ödsligt och övergivet. 

 

I detta prydnadsgräs finns den gula tonen också som en fin hint.

En lite knasig prydnadsgrej ger ett överraskningsmoment mot det ganska stilrena och i övrigt moderna stilen.

 

Här har trädgårdsarkitekten valt en citrongul ton på smörblomman som passar bättre in just här än den vanligare solgula sorten.

Mot grönskan har Snitsig här plockat in svarta toner i de byggda elementen såsom pergolatak och spaljéer, metallkanter, några soffor, en del krukor o andra piffgrejor. För att skapa en harmoni har det vita har också fått sin plats i t.ex. stora krukor, dekorationsstenen och en del utemöbler.

 

Snitsig har här designat och låtit tillverka ett stilrent vattenspel med mycket enkla medel, men som passar stilen precis. Ett lätt porlande ljud skänker ro och talar till ett av våra grundbehov som människa – känslan av tillgång till vatten.

En annan vy på Sofieros idéträdgård från Snitsigs trädgårdsarkitekt, där avskärmningen mot grannen sker med hjälp av högre prydnadsgräs som bildar ett vajande och naturligt hållbart insynsskydd.

 

Söta rosor i milda färger.

Varför inte bygga enkla krukor av det överblivna trädäcket. Det gör inget om de blir lite olika stora. Här är det 3 små tallar i klotform som samlar ihop den moderna stilen. Det ljusa dekorationsgruset och svart metallkant ramar in.